WWDC 2014 összefoglaló 1. – OS X Yosemite

0
1307

Ezen összefoglalóban az OS X Yosemite újításait fogjuk gorcső alá venni. Mit is kapunk majd az őszi megjelenéskor a 10.10-es verzióban.

Egyre jobban kezd összeolvadni a két rendszer, már itt is tapasztalható az iOS 7 ből ismert flat dizájn és a színes ikonok, kapcsolók. A felhasználók két színséma közül választhatnak, van a sima alap (az eddig is ismert) és a sötétebb “dark” séma, ami a kép és videó szerkesztőknek kedvez talán leginkább.

overview_design_hero

A notification center is kapott egy kis pluszt, inmáron widgetekkel tűzdelhetjük tele, akár legyen az időjárás, sporthírek, tőzsde információk és még sorolhatnám.

osx_design_notification_today

A spotlight keresőszolgáltatásunk már nem csak a jobb felső sarokban jelenik meg, hanem a képernyőnk közepén, valamint nem csak a gépen tárolt tartalmak között keres. Kis keresőnk már az internetes források között is keresgél és akár mértékegységeket is simán átváltja ha szükséges.

osx_design_spotlight_your_files

Következőnek itt a Safari frisítése, amit elsőre észreveszünk, hogy a címsor sokkal nagyobb lett, ezzel középpontba helyezve azt. A címsorba gépeléskor internetes forrásokat is bedob nekünk, akárcsak az előzetesen megismert spotlight. Megváltoztatták a privát böngészést is, ami most már külön ablakot nyit meg számunkra.

osx_design_toolbars

Elérhető a safariban a több ablakos böngészés, amit már az iOS 7-ben is tapasztalhattunk.

osx_design_view_safari
Következő lépésként, ami igen csak kiemelkedően hangzik az az AirDrop újítása. Mostantól Mac és akár iPhone között is működik a tartalmak megosztása vagy küldözgetése készülékeink között. Aztán még egy frappáns újítás a iCloud Drive is. Mostantól fájlokat is tárolhatunk a felhőszolgáltatásban, épp úgy mint a jól ismert DropBox felhőjében. Ugyan úgy kapunk egy iCloud mappát ami szinkronizálja az általunk behelyezett tartalmakat, vagy az ios eszközünkön beállított tartalmakat, amit elérünk Mac vagy Win gépünkön is.

osx_design_view_finder

Az email szolgáltatás is kapott “némi” újítást mégpedig a következőt. Mostantól 5GB-ig küldhetsz mellékleteket a leveled mellé, ami megkerülve a e-mail szolgáltatók szerverét, feltölti az iCloud tárhelyre és az email megérkezésekor csatolja azt onnan az küldött leveled mellé. Kapott egy szerkesztő felületet is, ahol kedvedre szerkesztheted a képet, megjegyzéseket, kiemeléseket, egyébb mondanivalódat biggyesztheted a képre, anélkül hogy külső szerkesztő programot használnál hozzá.

osx_design_view_mail

A számomra igen csak tetszetős a HandsOff lett. Ha elkezdünk egy projectet Mac-en, de el kell rohannunk, vagy csak kényelmesebb a kanapén, vagy akárhol máshol folytatnunk, akkor mobileszközeink felkínálják azt az opciót, hogy onnan folytassuk, ahol azt a gépen abahagytuk. Telefonálhatunk, vagy  sms-t is írhatunk (nem csak iMessage) a Mac-en, ha az ikütyünk a közelben van.

overview_mac_ios_hero