Tárhelykapacitás növelése rendszerfunkciók kikapcsolásával!

0
3876

A tippek egy része olyan rendszerfunkciókat kapcsolhat ki, amikre egy átlag felhasználónak könnyen szüksége lehet. Ha egy-egy tippel kapcsolatban nem vagy biztos, inkább ne használd! 
A parancsokat tényleg csak akkor használd, ha nem új számodra az OS X, és nagyon figyelj elgépelésekre, különben előfordulhat, hogy fontos rendszerfájlokat vesztesz el! 


A SafeSleep hibernálási mód kikapcsolása
Felszabadítható tárhely: 4-16 GB
Ez gyakorlatilag az OS X natív hibernálási módjának a kikapcsolását jelenti. Hibernáláskor a RAM tartalmát a rendszer a merevlemezre menti, ha például lemerül az akkumulátorod, vagy alvó módba rakod a Mac gépedet. A hibernációs fájl mérete megegyezik a RAM teljes méretével, tehát például 4 GB RAM esetén 4 GB. Ha ezt a funkciót kikapcsolod, a rendszer nem csinálja meg a fájlt. A hátránya, hogyha lemerül az akkumulátorod, nem tudod onnan folytatni a munkát ahol abbahagytad. Éppen ezért kapcsold be az automatikus mentést, és ha az akkumulátor a végét járja, mentsd a munkáidat. 

– A funkció kikapcsolásához először is nyisd meg a Terminalt, és üsd be a következő parancsot:
sudo pmset -a hibernatemode 0 

– Ezt követően a /private/var/vm/-ben törölnöd kell a jelenlegi fájlt:
cd /private/var/vm/ 

– A fájlt a következő szöveggel törölheted:
sudo rm sleepimage 

– Még mindig a /private/var/vm/-ben meg kell akadályoznunk, hogy az OS X elkészítse a fájlt. Csinálunk egy dummy-t és megakadályozzuk az írási hozzáférést:
touch sleepimage 

– Végül a hozzáférés megakadályozása:
chmod 000 /private/var/vm/sleepimage 

Ezt követően a hibernációs fájl nem készül el. Ha vissza akarod csinálni, töröld ki megint az új fájlt, és állítsd helyre a hibernációs módot a „0” helyett „3”-ast használva:
sudo pmset -a hibernatemode 3; sudo rm /private/var/vm/sleepimage 

 

Szövegfelolvasó hangok eltávolítása

Felszabadítható tárhely: 500MB-3GB+

Nem használod a szövegfelolvasást? Nyerhetsz némi tárhelyet az OS X-be épített hangok eltávolításával. A felszabadított tárhely mérete attól függ, hány darab hang van telepítve. 

– A Terminal ablakban írd be a következő parancsot:
cd /System/Library/Speech/ 

– Ez után töröld a teljes Voices könyvtárat:
sudo rm -rf Voices/* 

Ezt követően a funkció nem fog működni. Ha mégis meg akarod tartani legalább részben a funkcionalitást, kitörölheted az egész könyvtárat, majd utólag hozzáadhatsz egy hangot. 

 

Rendszernaplók törlése

Felszabadítható tárhely: 100MB – 2GB

A naplófájlok egy idő után jól meg tudnak hízni, bár hogy mennyi helyet foglalnak, az rendkívül sok dologtól függ. A törlésükkel például a Konzol program összegyűjtött tartalmait vesztheted el, de ha nincs szükséged a naplófájlokra hibakeresési, hibaelártási célból, akkor nem vesztesz sokat. 

A törlésükhöz használd a következő parancsot:
sudo rm -rf /private/var/log/* 

A naplófájlok idővel megint megnőhetnek, így erre a parancsra később is szükséged lehet. A naplófájlok létrehozását is ki lehet kapcsolni, hasonlóan a hibernációs fájlhoz, de ez nem ajánlott. 

 

QuickLook gyorsítótárak törlése

Felszabadítható tárhely: 100-300MB

Az OS X QuickLook funkciója alapvetően a gyorsítótárazásnak köszönhetően gyors, ezek a fájlok pedig könnyen nagy méretűre nőhetnek.

A következő paranccsal törölheted ezeket:
sudo rm -rf /private/var/folders/ 

 

Emacs eltávolítása

Felszabadítható tárhely: 60MB+

Nem használod az Emacs-et? Azt sem tudod mi az? Akkor valószínűleg semmi szükséged rá. (Egyébként egy parancssoros szövegszerkesztőről van szó). Ezzel nem fogsz tudni GB-okat felszabadítani, de egy apró SSD-n minden megabájtot meg kell becsülni.

Használd a következő parancsot:
sudo rm -rf /usr/share/emacs/ 

 

Tmp fájlok törlése

Felszabadítható tárhely: 500MB-5GB

A /private/var/tmp/ egy rendszer cache, aminek elvileg törölnie kellene magát minden újraindításkor, de ez nem mindig történik meg. Szerencsére ezt magad is megteheted, de lehetnek nem kívánt hatásai, így a legjobb, ha a tmp fájlokat rögtön újraindítás után törlöd, de legalábbis bezárod az összes futó programot.

Ha bezártál mindent, használd a következő parancsot:
cd /private/var/tmp/; rm -rf TM* 

 

Gyorsítótár ürítése

Felszabadítható tárhely: 1-10GB+

A gyorsítótárad mérete rengeteg dologtól függhet. A legegyszerűbb programok, mint például egy rádió stream program is hatalmas cache fájlokat hozhat létre, amik rengeteg ideig foglalhatják feleslegesen a tárhelyet.
A tmp fájlokhoz hasonlóan a gyorsítótár ürítése is újraindítás után a legbiztonságosabb, de mindenképp ajánlott, hogy zárd be az összes futó programot. 

Ha ezzel megvagy, használd a következő parancsot:
cd ~/Library/Caches/; rm -rf ~/Library/Caches/*

forrás: OS X Daily