Mire kell figyelni, ha használt iPhone vásárlása előtt állsz?

0
7553

A legelső dolog: a hamisítvány telefonok kiszűrése. Erre biztos recept nincs, ha a kezedbe veszed a telefont, egyből érezni hogy a fém az bizony nem fém, az összerakás minősége silány, jó eséllyel még memóriakártya fogalaltot is találsz benne. Kerüld el messzire ezeket a telefonokat, a Te célod egy igazi iPhone vásárlása. Érdemes egyébként egy olyan helyen megtekinteni egy eredeti példányt, ahol biztosan olyat is adnak – például az iStyle-ban, Telekom és Vodafone üzletekben is jó eséllyel találsz ilyet, esetleg nálunk az iSamurai-ban…

Mindig azt szoktuk javasolni, hogy inkább egy boltban vásároljunk használt terméket. Egyszerű az ok, oda vissza tudod vinni, ha valami nem az igazi vele, ráadásul a legtöbb esetben garanciát is kapsz rá. Egy magánszemélyt viszont sokkal nehezebb előkeríteni, ha esetleg letiltják a telefont, vagy hibás valami rajta, amit nem vettél észre.

Sajnos mindent nem tudunk megemlíteni, amire figyelned kell, viszont az alapvető dolgokat átvesszük. Vágjunk is bele, a legfontosabb dolog a próba lesz. Nyomogasd, amennyit csak időd és az eladó ideje engedi. Tudom, a vásárlási láz jelen van ilyenkor, jó esetben tetszik a telefon, szimpatikus az eladó, stb. Viszont mindenképpen ki kell próbálni a legfontosabb funkciókat, ezek nélkül nem ajánlom, hogy megvedd a készüléket.

Próbáld ki, hogy a Wifi megfelelően működik-e. Látja-e a hálózatokat rendesen, tud-e rájuk csatlakozni. A hangerőgombokat, a némítógombot, a Home gombot és a bekapcsoló gombot is próbáld le, azoknak is biztosan működniük kell. Próbáld ki, hangosan szól-e a csengőhangszóró – ehhez játssz le egy csengőhangot a Beállítások/Hangok menüpont alatt. A felső, vagyis beszédhangszórót is tesztelned kell, ehhez a szolgáltatódhoz tartozó számot a legegyszerűbb felhívni (1230, 1220, 1270 elvileg).

Fontos dolog, hogy a saját SIM kártyád is tedd bele vásárlás előtt, és azzal is indíts hívást – így biztos lehetsz benne, hogy nem egy letiltott telefont vásárolsz. Még nem említettem azt, ami mondjuk józan ésszel is egyértelmű: a külsőnek is rendes állapotban kell lennie. Ha tele van zúzódásokkal, leejtés utáni hegekkel a telefon, nagy eséllyel más gond is akad majd vele. Persze sokan vásárolnak elő vagy hátlaptörött telefont is, lévén hogy nem egy horror összeg a javításuk, de alaposan nézzétek meg, nincs-e a fémkeret elhajolva, deformálódva – nehogy a kijelzőcserét egy fémkeret csere ára is megdobja.

Két nagyon fontos dolog a végére: lehetőleg csak még garanciális telefont vegyél, és ha magánszemélytől veszed, írjatok adásvételit (személyi, lakcímkártya megtekintésével). Ha nem garanciális a telefon, az iPhone 4-ek esetében érdemes a 8GB-os modellből válogatni, azok voltak a sorozat végén. Persze, kevés a tárhely, de sokkal-sokkal kevesebb is a rizikó. Az iPhone 4s-ből csakis a garanciával rendelkező telefonokat ajánlanám, rengeteg megy tönkre mostanában Wifi hibával (egyszerűen kiszürkül a kapcsoló), mely nem igazán javítható – ha pedig igen, akkor az nagyon drága mulatság. Az iPhone 5-ökkel nincs sok gond, a fekete ugye kopik, ott az esztétikumon ez ront.

Még egy dolog: az iPhone 4 és 4s telefonoknál alul, a dock csatlakozónál, és felül a headset bemenetének alján kis fehér folyadékjelző indikátor található, érdemes erre is vetni egy pillantást vásárlás előtt. Ha piros, vagy akárcsak rózsaszín, kezeljétek fenntartással a vételt. Sok sikert, ha kérdésetek lenne, a cikk alatt, vagy Facebook üzenetben várjuk.