Miért pont a 11″-es MacBook Air-t válasszam?

0
1647

 

Az üzletben (iSamurai) mindig igyekszem/igyekszünk legalább 2-3db 11″-es MacBook Air-t is tartani. Sajnos nem igazán tartozik a keresettebb modellekhez, a legtöbben ugyanis még mindig az 5-6 éve változatlan design-nal, súllyal a piacon lévő MacBook Pro 13-ast keresik, esetleg a 13″-es MacBook Air-t. Pedig higgyétek el, nagyon jó kis gép állt össze.

Gyors – ezt senki nem vitathatja, a mostani gépek a legújabb Haswell processzorokkal (de az azelőtti i5-ökkel is) rendkívül gyorsak, ebben az SSD meghajtó is társ természetesen. Én anno még a legelső, 1,4GHz-es modellt is használtam, azzal sem volt semmi gondom – kivéve, hogy az animációk néhányszor nem voltak túl gördülékenyek. A legújabb generciós kis 11-es ráadásul akár 9 órán át is életben tartható a telepről, az előző generációk is gond nélkül teljesítik a 4-5 órás időtartamot. Persze (visszatérve a gyorsaságra), ez szubjektív dolog, senki nem ezzel a géppel fog nekiállni videót vágni, az átlagfelhasználóknak, internetezésre, levelezésre tökéletes, nem kell órákat várni egy-egy program megnyitására, minden teljesen gördülékeny.

Könnyű – egyúttal kicsi is. Egy hangyányival nagyobb a tömege, mint 1kg, 30cm széles, és kevesebb, mint 20cm a “mélysége” (az Apple oldalán így írják). A legtöbb női táskába gond nélkül befér, azonban nem csak a nők veszik hasznát egy ekkora gépnek. Ha folymatosan hordoznod kell a géped ide-oda, nehezen találsz jobb választást. Mondjuk egy iPad szóba jöhet, de azon kényelmetlenebb megírni egy hosszabb emailt, ráadásul a szövegszerkesztés, táblázatkezelés sem olyan egyszerű – kompromisszumokkal jár, míg egy 11-es Air nem biztos.

Gyönyörű – sok mindenre lehet használni ezt a szót, szerintem egy MacBook Air-nél is megállja a helyét. A “legvastagabb” pontján is 1,7cm-es gép az asztalra helyezve akár annak díszévé is válhat, egyszerűen öröm ránézni, és használni is. Az alumínium burkolat, a szabályosan elrendezett gombok halmaza, a megvilágított billentyűzet, a letisztult, sallangmentes forma mind-mind a felhasználó örömére szolgál. A gyönyört erősíti, hogy használat közben nem zúg, nem forrósodik, egyszerűen néma csöndben teszi a dolgát – bármi is legyen az.

Megfizethető – bár egy Apple gép nem tartozik az olcsóbb gépek közé, a 11-es Air-ek árai a legalacsonyabbak. A legújabb modellek bruttó 309.900Ft-tól érhetőek el (mondjuk az iSTYLE-ban) 4GB memóriával, 128GB SSD-vel, HD5000-es videókártyával. Nálunk a használt 11-es Air-ek úgy 160-170.000Ft-tól szoktak indulni, ezek jellemzően a legelső generációs modellek Core 2 Duo processzorral, az i5-ösök úgy 190-200.000Ft-tól érhetőek el. Természetesen nem leharcolt, agyonhasznált darabokról beszélünk, mind-mind megkímélt példány, melyekre garanciát is vállalunk.

Méret – erről már volt szó, most inkább a kijelzőméretre és felbontásra fókuszálnék. A 11″-es modell képernyőátmérője valójában 11,6″, képaránya pedig – ellentétben a 13-as és 15-ös modellekével – 16:9 oldalarányú. Ez azt jelenti, hogy valamivel szélesebb és alacsonyabb, mint hasonló társai. Filmnézésnél például hasznos lehet, az oldalarány miatt majdnem akkora egy film látható felülete, mint a 13″-es Air esetében. A képernyő felbontása 1366×768 – tehát picivel magasabb például az alap 13″-es MacBook Pro-énál (1280×800). A kisebb átmérő miatt a pixelek sűrűbben helyezkednek el, emiatt ugyanazt a képet, ugyanolyan távolságból élesebbnek látni a kisebb gépen (és persze kisebbnek is).

A vevőinkenk – akiknél a MacBook Air 11-es is szóba jöhet – mindig el szoktam mondani, hogy sokáig használtam én is egy ilyen modellt, és imádtam. Nap mint nap hordozom a laptopom, ennél viszont szinte észre sem vettem, hogy nálam van. Társ volt mindenben, igaz a lassúcska Core 2 Duo processzor miatt már egy-két, általam elvárt feladat már nyögvenyelősen ment neki, így váltottam – ez a sztori viszont egy másik cikket tölt majd meg.