Megérkezett az iTunes Match Magyarországra

0
1418

Az iTunes 10.5.1-es rendszer már tartalmazta az új Match szolgáltatást, de nekünk magyaroknak várnunk kellett, függetlenül attól, hogy időközben elérhetővé váltak a könyvek, zenék és a filmek is a hazai áruházban. Az első körben (USA premier) persze voltak problémák a szolgáltatással is, kiesések, egyéb hibák, a szerverek sem bírták a rohamot. Nyilvánvaló volt, hogy az Apple külön-külön, régiónként vezeti majd be az új “zenefehérítő” szolgáltatását. Azt viszont csak kevesen tudták, hogy a magyarországi áruházban mikor debütál majd az új funkció.

Mától azonban végre itthon is legalizálhatjuk a zenegyűjteményünket. Merthogy miről is szól az iTunes Match? Steve Jobs anno így vázolta. Évi 25$ fejében (itthon 20€) a “bárhonnan” megszerzett zenéinket lecserélhetjük 256 kbps-os DRM (másolásvédett) mentes AAC alapú fájlokra. Kapunk hozzá albumborítókat, minden egyéb nyalánkságot. Az éves díj fejében összesen 25.000 zeneszámot legalizálhatunk, ami valljuk be, nagyon sok.

Az iTunes Match lényege tehát, hogy mostantól nemcsak azokat a zenéket másolhatjuk hivatalosan az iOS eszközeinkre (és egyéb MP3 lejátszókra), melyet az iTunes áruházban vásároltunk, hanem azokat is, melyeket például a boltban megvett zenei albumokon keresztül rippeltünk be az iTunes könyvtárba. Vagy, és itt jön a lényeg, egyéb kalóz oldalakról töltöttünk le illegálisan. Persze a magyar ember ilyet nem tesz, mint ahogy a világban mások sem… Dehogynem! És itt a kulcs! Legalizálni!

Az iTunes indulása óta 15-16 milliárd darab zeneszámot töltöttek le a felhasználók, a szolgáltatás közel 18-20 millió dalhoz enged hozzáférést. De hogyan is működik? Az iTunes Match 15-18 másodperces szkennelést végez a fájlokon, ami alatt megállapítja, hogy melyik dalról van szó, ki az előadó, mi a szám címe, stb. A szkennelésre a miatt van szükség, mert a felhasználóknál a fájlnevek, id tag-ek, stb, más és más lehet.

A vizsgálat után, amennyiben az iTunes megtalálja az áruházban az adott dalt, felajánlja, hogy letöltsük a 256 kbps-os DRM mentes fájlt, fájlokat. Azokat a fájlokat, amelyeket nem ismer fel az áruház, pedig fel lehet tölteni is az iTunes Store kínálatába, hogy a későbbi felhasználóknak, már ne legyen velük gondja.

A mai iTunes Match indulásával egyébként az itthoni előadók köre is lényegesen, mondhatni nagyságrendekkel bővült az iTunes áruházban. Ennek és a szolgáltatás elindulásának az oka, hogy az Artisjus és az Apple végre megállapodott. Eddig ugyanis csak a magyar szerzői jogi hercehurca (leginkább a törvényi szabályozás szintjén) ment itthon. Mostantól mindenesetre ennek vége. Tessék menni és legalizálni, támogatni ezáltal is a hazai előadók munkáját!

(iPhoneHungary.hu)