Macbook Pro vagy Macbook Air: Egyetemistáknak, fejlesztőknek, mindenkinek

10
9103

Sokak számára nagy probléma, hogy milyen eszközt vásároljanak. Érdemes jobban utánajárni a dolgoknak mielőtt meghozzuk a döntést. Az egyik legfontosabb szempont ami alapján kell mérlegelnünk, hogy mire használnánk a gépet? Ez a kérdés több szempontból is nagyon fontos, ugyanis nem elég az, hogy például: “Egyetemista vagyok, és az iskolához kell.”. Ettől fontosabb az, hogy milyen célra kellene. Az iskola elég tág fogalom ahhoz, hogy megtudjuk milyen feladatok betöltésére szolgálna a Macbook. Mérlegeljünk, hogy a gép használásának célja fontosabb-e, mint egy átlagos felhasználói szintű böngészés, szerkesztés. Fejlesztéshez és erősebb hardverszintű felhasználásra lenne szükség, akkor célszerűbb egy Macbook Pro vásárlása. Ezen belül is jelenleg két opció van kínálatban. 13″, illetve 15″ kijelzőméret. Ezen belül pedig még mindig van két opció, hogy Retina kijelző, vagy a hagyományos kijelző.

Ha képszerkesztésre, videóvágásra, studiómunkára lenne a gép felhasználva, akkor mindenképpen a 15″-os és Retina kijelzővel ellátott Pro gépet érdemesebb vásárolni. Tapasztalatból írom, hogy képszerkesztésre illetve videószerkesztésre jobb egy 15″-os Retina kijelző, mivel minden elfér a kijelzőn minden szükséges dolog. Azonban a 13″-os gép is megteszi, ebben az esetben érdemesebb több munka-asztalon dolgozni, így átláthatóbb a munka vele.

[quote_left]Retina kijelző? Miért jó?[/quote_left]

Amikor vásároltam a gépet, akkor én is féltem, hogy a Retina kijelző furcsa lesz, magas a meghibásodási esély, vagy bármi hasonló problémába ütközök majd. Egyszerűen minden új felhasználó fél az újdonságtól, de nagyon kellemesen csalódtam. Amióta Retina kijelzőt használok, azóta nem nagyon böngészek olyan oldalakat amik nem Retina-Ready elv alapján készültek, mert egyszerűen furcsa, hogy látni a pixeleket. Arról nem is beszélve, hogy ekkora felbontással nem nagyon bír egyik Notebook-Laptop sem.

[quote_left]Csak irodai, felhasználói szinten használnám, mit válasszak?[/quote_left]

Macbook Pro 13″ Retina, vagy Macbook Air 11″ -13″. Az irodai használat során nem szükséges a nagy képernyő, illetve így fontos szerep, hogy könnyen hordozható legyen. Míg a Pro 13″ (Retina) a maga 1,57kg-jával, a 11″ Air, 1,08kg, míg a 13″ Air 1,35kg-al az egyszerű hordozhatóságáról híres.

[quote_left]Miért Macbook, miért nem más?[/quote_left]

Aki komolyabb munkára használja a gépét, annak célszerűbb Macbookot használnia, ugyanis az OSX rendszer nem úgy lett tervezve, hogy cserbenhagyja a felhasználóját. Én, mint fejlesztő amióta Macbookot használok, azóta nem kell arra gondolnom, hogy mi történik ha munka közben nem mentem el többször is a munkám. Ezzel ellentétben pedig volt, hogy nem foglalkoztam a többszöri mentéssel és programkódok sokasága veszett el, amit sehogy nem lehetett visszahozni.