Macbook Pro vagy Macbook Air: Egyetemistáknak, fejlesztőknek, mindenkinek

10
8224

Sokak számára nagy probléma, hogy milyen eszközt vásároljanak. Érdemes jobban utánajárni a dolgoknak mielőtt meghozzuk a döntést. Az egyik legfontosabb szempont ami alapján kell mérlegelnünk, hogy mire használnánk a gépet? Ez a kérdés több szempontból is nagyon fontos, ugyanis nem elég az, hogy például: “Egyetemista vagyok, és az iskolához kell.”. Ettől fontosabb az, hogy milyen célra kellene. Az iskola elég tág fogalom ahhoz, hogy megtudjuk milyen feladatok betöltésére szolgálna a Macbook. Mérlegeljünk, hogy a gép használásának célja fontosabb-e, mint egy átlagos felhasználói szintű böngészés, szerkesztés. Fejlesztéshez és erősebb hardverszintű felhasználásra lenne szükség, akkor célszerűbb egy Macbook Pro vásárlása. Ezen belül is jelenleg két opció van kínálatban. 13″, illetve 15″ kijelzőméret. Ezen belül pedig még mindig van két opció, hogy Retina kijelző, vagy a hagyományos kijelző.

Ha képszerkesztésre, videóvágásra, studiómunkára lenne a gép felhasználva, akkor mindenképpen a 15″-os és Retina kijelzővel ellátott Pro gépet érdemesebb vásárolni. Tapasztalatból írom, hogy képszerkesztésre illetve videószerkesztésre jobb egy 15″-os Retina kijelző, mivel minden elfér a kijelzőn minden szükséges dolog. Azonban a 13″-os gép is megteszi, ebben az esetben érdemesebb több munka-asztalon dolgozni, így átláthatóbb a munka vele.

[quote_left]Retina kijelző? Miért jó?[/quote_left]

Amikor vásároltam a gépet, akkor én is féltem, hogy a Retina kijelző furcsa lesz, magas a meghibásodási esély, vagy bármi hasonló problémába ütközök majd. Egyszerűen minden új felhasználó fél az újdonságtól, de nagyon kellemesen csalódtam. Amióta Retina kijelzőt használok, azóta nem nagyon böngészek olyan oldalakat amik nem Retina-Ready elv alapján készültek, mert egyszerűen furcsa, hogy látni a pixeleket. Arról nem is beszélve, hogy ekkora felbontással nem nagyon bír egyik Notebook-Laptop sem.

[quote_left]Csak irodai, felhasználói szinten használnám, mit válasszak?[/quote_left]

Macbook Pro 13″ Retina, vagy Macbook Air 11″ -13″. Az irodai használat során nem szükséges a nagy képernyő, illetve így fontos szerep, hogy könnyen hordozható legyen. Míg a Pro 13″ (Retina) a maga 1,57kg-jával, a 11″ Air, 1,08kg, míg a 13″ Air 1,35kg-al az egyszerű hordozhatóságáról híres.

[quote_left]Miért Macbook, miért nem más?[/quote_left]

Aki komolyabb munkára használja a gépét, annak célszerűbb Macbookot használnia, ugyanis az OSX rendszer nem úgy lett tervezve, hogy cserbenhagyja a felhasználóját. Én, mint fejlesztő amióta Macbookot használok, azóta nem kell arra gondolnom, hogy mi történik ha munka közben nem mentem el többször is a munkám. Ezzel ellentétben pedig volt, hogy nem foglalkoztam a többszöri mentéssel és programkódok sokasága veszett el, amit sehogy nem lehetett visszahozni.

 • Németh Marcell

  2 hete vettem egy ratinás MacBook Pro 15-öt. Eddig windowst és “normál” gépeket használtam, 1600×900-as felbontáson. Szóval a retina elég nagy ugrás volt nekem. Tapasztalak: Natív retina csak parasztvakítás. Az x1800-as felbontás használhatatlan, mert gyakorlatilag olyan pici minden hogy el se lehet olvasni semmit (amúgy segédprogram nélkül, a beállításokba max x1200-at tudsz beállítani). Pár nap kellett a nagyobb felbontáshoz mire megszoktam, de most már teljesen jónak találom. De ahogy mondtam, felesleges akkora felbontás. Azon már lehetne vitatkozni, hogy szebb-e az 1800-as fizikai LCD még ha alacsonyabb felbontáson is használod. De szerintem nem lenne különbség.
  OSX kontra Windows: 2 hete használom az OSX-et de egyre azon vagyok hogy Apple ide vagy oda, lecserélem Windowra (a vas attól még csúcsszuper, nem OSX miatt vettem macbookot). Egyszerűen kényelmetlen használni, bugos, lassú és laggol görgetésnél és animációknál is. Arról nem beszélve, hogy vagy 2-3 segédprogram azért fut, hogy kényelmesebb legyen használni windows után. Egyszerűn kiforratlannak érzem windows után. A Finder egy rakás fos (nem tudom szebben kifejezni). Ezen még az XtraFinder sem sokat segít. A NAS-t folyton újra kell csatolnom, sok program fájlkeresőjében (pl chrome fájlfeltöltés) nem is látszik. Nincs valódi tálcára rakható alkalmazás, így skype, viber, utorrent ott marad dockba ami elég zavaró mert rohadt felesleges, jó lenne ha csak akkor látszana ha van ablak (ahogy windowson). Ha már ablakok. Elég zavaró hogy Cmd-Tab programok és nem ablakok között vált (ehhez + bill kombináció kell). Vagy ha azonos programon belül van több ablak, sosem az utolsólag használtat hozza elő cmd-tab után. Szóval kényelmetlen nem tudok mást mondani rá. Valamint mindkét platformon megtalálható programok sokkal butábbak OSX-en (pl utorrentben fele annyi beállítási lehetőség sincs, CCleanerből is hiányoznak funkciók pl. duplikált fájl kereső). A stabil OSX-ről meg annyit hogy 2 hét alatt többször fagyott be a Finder (ami után hasznáhatatlan lesz a rendszer és csak reset segít) mint a windows maga 2 év alatt. Illetve ez a teljes képernyős dolog is elég irritáló. Bár néha hasznos hogy 3 ujjal lehet váltani ezen programok és asztalok között. Van még mit javítani. Vagy egyszerűen hozzá nem értő embereknek készült. De mint programozó elég zavaró minimális tudása és használhatósága az operndszernek.

  • Természetesen van akinek negatív véleménye van az egészről, viszont sok olyan dolgot írsz, ami egyértelműen küszöbölhető. Meglepően olvasom, hogy a Finder crashel, és csak a teljes újraindítás orvosolja a problémát, ugyanis ha optimálisan vannak telepítve a programok(nem oldschool verzió mindenből, amire már nincs support sem) akkor ennek nem szabadna megtörténnie. CCleaner egy freeware szoftver, nem is várhatsz tőle többet. Ha a Windowsból megszokott stílusod akarod átdiktálni OSX rendszerre, akkor felejtős ez a dolog, inkább használj akkor Windowst. Én, mint fejlesztő, nyáron lesz 2 éve, hogy OSX-et használok(Retina 15″) és eddig csak a BÉTA verziós Yosemite rendszerrel volt problémám. A Windows rendszertelenül ír és olvas a háttértárról, az OSX pedig valamivel rendezettebben, így nincs szükség töredezettségmentesítésre, és sok időthúzó felesleges dologra OSX alatt. Akármilyen szempontból nézem, a Windows eddig több negatívumot hordoz magával, akárcsak a hibáit. 🙂

   • Németh Marcell

    Igen, kiküszöbölhetőek és vannak programok amik visszahozzk a windowsba hasznos dolgokat (pl. dock betekintés). De ezek egyenként 10-15 dollárba kerülnek. Magyarul kapsz egy ingyenes oprendszert amire kell költened kapásból 30-40 dollárthogy használható legyen.

    • Ingyenes Oprendszer? Amikor vásárolod a gépet, akkor a gép ára tartalmazza az operációs rendszert is. A Yosemite ingyenessége a mac felhasználók számára ingyenes csak ( kvázi már rendelkeznek egy megvásárolt OSX-el. ).

     • Németh Marcell

      Mac felhasználóknak? Mert más gépre lehet telepíteni? 🙂 Viszont azóta találtam még 1-2 segédprogramot ami elég hasznos illetve sikerült megoldani a lag problémát (1920×1200-as felbontás heylett 2048×1280-on kell futtatni a rendszert) és összeségében így kezesebb a rendszer mint a windows, így végül megmaradt. Viszont nem értem ezt a felbontás dolgot. Ráadásul ilyen felbontást nem lehet a rendszerben kiválasztani csak külső programmal. De legalább most simán fut a rendszer.

     • Más gépre is lehet babrált OSX-et telepíteni, pont azért, hogy tudjanak OSX-re is fejleszteni közvetlenül.

     • Németh Marcell

      Az lehet, de hivatalosan nem támogatott. Megvenni meg azért lehet, mert nem volt mindig ingyenes az upgrade. De Mavericks óta már free upgrade van. Tehát ha pár éve vettél Mac-et akkor ezentúl ingyenesen megkapod mindig a legújabb OS-t. Ergó ingyenes. Mivel hiába veszed meg más gépen nem tudod futtatni, mint azon amihez amúgy is jár. Az meg, hogy fel tudod valahova hackelni nem jelenti azt hogy fizetős. Eleve ha már hackelve rakod fel valahova akkor móddolt osx-et kell használni, magyarul feleslegesen vetted meg akkor sem lesz jogtiszta.

   • Kondé Attila

    Ezelőtt 6 évvel amikor megvettem a Macbookomat, én is így gondoltam mint most Te. Aztán ahogy telt az idő, egy inkább megszoktam és megszerettem
    Kb 1.5 évig volt windows is a gépen.
    Aztán rájöttem, hogy nem kell…. Ma már csak virtuális gépen van windowsom, hogy legyen ha kell.

  • Idő amíg megszokod az OS X-et és a Mac billentyűzetet, főleg Windows után. Tudom, én egy éve használok már asztali Mac-et és egy MacBook Air-t. De megszoktam (nehezen) most már nem váltanék Windowsra, holott a Windows sem rossz.

 • Job Seeker

  Sziasztok,

  Pár hete vásároltunk egy 2008-as Macbook Air-t. A kedves eladó (és a kedves nem pejoratív értelemben) nem szedett le semmit a gépről. Nekiálltam a file-ok törlésének. Tudom, ezt nem kellett volna. Pusztán az vezérelt, hogy milyen fájlokat törölhetek “büntetlenül”, mert az iMac-en (ami a saját gépem) töröltem már olyan fájlokat, ami miatt szervízben kötött ki a gép. Sikerült a Macbook-ról nagyon sok gigát kitörölni, de még nem értem vele célt és kissé lassúnak tűnt a Safari. Később eszembe jutott, hogy újrainstallálom a rendszert, az iMac-hez kapott 10.6-os OS X lemezzel. Négyszer húztam újra, több nap alatt, de csak azért, mert nem változott semmi és nem tudtam elhinni, hogy nem változik semmi. Az eddigi műveletek feleslegesnek bizonyultak, ez számotokra evidens, nekem ez csak a végén derült ki. Aztán böngészve itt a fórumot, rájöttem, hogy kell a géphez legyen intall DVD, ami végül meg is lett (tudnom kellett volna már az elején). Újrahúztam a gépet, most minden jól működik, de pld. a Chrome-ot letöltés után nem tudom aktiválni, mert 10.5 alatt nem fut és vannak még korlátozott funkciók, pld. a Safariban is van pár, ami abnormálisan működik. Nem szeretnénk szervízre és AppStore-ra költeni, jó lenne valahogyan letölteni egy 10.6-10.8 dmg-t, amit tudnék installálni a gépre. Tekintve, hogy a 10.11 OS X a legfrissebb, a 10.8 nagyon megfelelne, főleg, annak, aki használja! Ő még új a az OS X-en. Én megálltam a 10.8-nál.

  Gondoltam még arra is, hogy a két gépet összekötni, Target módban, de ilyet még nem csináltam. Nem akarom elszúrni az iMac-et.

  Van valakinek vmi használható ötlete? Előre is kösz!