A MacBook Air vagy az iPad Air legyen a társam?

1
3297

 

Először is fontos leszögezni – a MacBook és az iPad két külön kategória. Véleményem szerint egy táblagép soha nem lesz képes kiváltani egy laptop funkcionalitását. Egyszerűen könnyebb gépelni, szerkeszteni egy MacBook-on, mint tapicskolni egy iPad-en. Viszont az iPad-nek is megvannak a maga szépségei – könnyebb, kisebb, és van, hogy gyorsabb.

 

MacBook Air

Külön gondolom nem kell ecsetelni, mi is az a MacBook Air, és mire jó. A legújabb modell – hasonlóan az elődökhöz – gyönyörű, gyors, és rendkívül sokáig bírja az akkumulátora. 12 órás üzemidőre rendkívül kevés laptop képes, a legtöbb kompromisszumok árán csak – gyenge processzor, a gépből kilógó akkumulátor… ilyet kevesebben akarnak, mint egy kecses alumíniumházba rejtette, 1,3kg könnyű gépet. Nyilván a videóvágók, képszerkesztők, zenészek komolyabb, erősebb gépet fognak választani, az emberek 99%-ának viszont tökéletes társ a mindennapokra az Air. Ha lehet ajánlani, már i5 processzoros, vagyis 2011 utáni modellt válasszatok, nem fogtok csalódni.

Az előnye tehát a kialakításában keresendő az iPad-hez képest. Van rendes billentyűzetünk, megfelelő tárhelyünk, és egy OS X-ünk a gépen. Hátrányát egyedül a nagyobb méretében és a kisebb felbontásában látom. A méretet ugye nem kell magyarázni, egyszerűbb egy kisebb és jóval könnyebb eszközt magunkkal cipelni – még akkor is, ha a 11-es Air-t vesszük alapul. A felbontásról: az iPad Air ugye 9,7″-en 2048×1536 pixelt képes megjeleníteni, a MacBook Air 1440×900-at 13,3″-on, a MacBook Air 1366×768-at 11″-on. Lenyűgőző az iPad esetében a képminőség, a színek, az élesség, iPad 3-óta azonban már nem okoz akkora meglepetést. Nyilván egy ilyen felbontású képen nagyobb élmény olvasgatni, netezni, képeket nézegetni, így ha ezek a fő szempontok között szerepelnek, kap egy-két plusz pontot az iPad Air-is.

 

iPad Air

A hátrányára már kitértünk előzőleg, címszavakban: nem igazán jó a legtöbb munkára, szórakozásra (filmnézésre, zenehallgatásra) számomra mondjuk megfelelőbb egy MacBook Air. Viszont amiben megverheti a Mac-et, az az otthoni esetleg bizonyos munkaköri felhasználása. Otthon kényelmesebb a kanapéra kuporodni egy iPad-del, megnézni az emailjeink, felnézni Facebook-ra, Twiterre, kicsit internetezni, olvasgatni. Rengetegszer hallhattuk már azt is, hogy orvosok, szemészek, fotósok (nem képek szerkesztésére) használják a gépet – egyszerűen könnyebb cipelni az iPad-et, mint egy gépet, és a megfelelő program is rendelkezésükre áll az App Store-ból.

A lényeg, hogy bármelyiket is választod, biztosan remekül fogsz szórakozni, élmény lesz a használat, amelytől nem tudsz majd egykönnyen megszabadulni – esetleg az újabb generáció eljövetelekor. Fontos azonban, hogy ha az iPad-et választod, legyen a környezetedben egy rendes számítógép is – az iTunes-t ugyanis csak azzal tudod használni, a zene, film, képek importálása az iPad-re azzal a legegyszerűbb, leggyorsabb.

 

Az iSamurai-ban az iPad Air-eket már 134.900Ft-tól elérheted, akad nálunk 32 és 64GB-os modell is, Wifi-s és 4G-s egyaránt. MacBook Air-eket pedig általában 164.900Ft-tól szoktunk árulni – a 11″-es MacBook Air szokott ennyibe kerülni, méghozzá a 2010-es modell. A 13″-es gépeket i5 processzorral úgy 230-240.000Ft-tól érheted el. Keress minket bizalommal, ha bármi kérdésed adódna.

Képek forrása: imore.com