iOS 9 teszt, vélemény, élményvideó

0
2815

Első körben tesztelésre került az iOS9, de csak az Open Beta keretein belül. Sok olyan dolog volt még benne ami vagy félkész állapotban volt, vagy tudtuk, hogy ebből ki fognak többet hozni, így nem került megírásra a cikkünk. Most azonban elmondhatjuk, hogy a végleges iOS9 teljesen korrekt módon működik. A korrekt nem túlzás, hiszen nem találtunk benne olyan hibákat, amik elvennék a felhasználó kedvét a felhasználástól. Időbe telik minden fejlesztőnek, amíg egy új környezetre átírja a jelenlegi verziót, ezért nem került bele a tesztelésbe a letöltött alkalmazások.

Eddigiekben nagyon sok panaszt és visszajelzést olvastunk, hogy nem működnek a különböző közösségi applikációk.(Facebook, Instagram, stb…) Ezen alkalmazások újragondolása, egy újabb keretrendszerre kicsit több időt vesz igénybe, mint egy felhasználó gondolná. De, hogy kézzel fogható legyen a dolog, gondoljunk csak iPad esetében az osztott képernyőre. Ez úgymond egy teljesen új funkció, aminek vannak feltételei, vannak kikötései és van egy működési alapelve is. Ezeknek megfelelve lehet elkezdeni fejleszteni ezt a feature-t az adott alkalmazásba. De mielőtt megfelelne az eddigi alkalmazás ennek, valószínű több száz – több ezer sort kell beleimplementálni a sorok közé, hogy egyáltalán képes legyen egy alkalmazás erre. -és még hol van a feature fejlesztése-.

Amikor megjelent az iOS9, úgy döntöttem, hogy nem telepítem rögtön, várok egy kicsit, mert ilyenkor mindenki egyidőben koppint a frissítésre, ami olyan szintű terhelést ad az Apple kiszolgálóinak, hogy van akinek órákba telik amíg sikerül a frissítés. Ez teljesen normális történet, hiszen az erőforrásaik nem lehetnek végtelenek, ezt pedig ők is tudják, hogy akkora közösséget kell ilyenkor kiszolgálni, hogy képtelenség ilyen erőforrást megmozgatni erre. Nos, sikerült a frissítés, viszonylag elég gyorsan le is töltötte és telepítette is.(30-35perc letöltéssel együtt.)

Szuper, indulhat a tesztelés. Jött is az első probléma, ugyanis iPad Air esetében első dolog amit tesztelni szerettem volna, az az osztott képernyő lett volna, viszont nem fordult a képernyő semerre. Jöhet a Hard-Reset (egy “újraindítást” eszközöl a Hard-Reset, hogy újra lábra tudjon állni az iOS. Ehhez a Home és Bekapcsoló gombot kell körülbelül 10mp-ig egyszerre lenyomni aminek eredményeképpen elfeketedik a kijelző és újra bekapcsol.), majd a ezután már tökéletesen működött. Első körben arra gondoltam, hogy kipróbálok egy Social Media alkalmazást, meg mondjuk egy böngészőt. Itt jött a második probléma: a Social Media alkalmazás nem támogatta még az osztott képernyős megoldást, ezért a két külön alkalmazást csak az alapok közül tudtam kiválasztani.

Frissítés után volt egy pár óra amíg elkezdtek sorba az alkalmazások is frissülni, hogy iOS9 kompatibilisek legyenek. Ilyenkor nem a megjelenéskor kezdik el a fejlesztők észvesztett módon ütni a vasat, amíg ki nem jön egy iOS kompatibilis verzió, hanem már jóval a BÉTA tesztelés előtt a Developer verziónál elkezdhették az optimalizálás folyamatát, így a végleges verzió érkezésékor már optimalizált alkalmazásra frissíthettük az alkalmazásaink többségét.

Összevetettük egy pár készülékkel az iOS9 és a 8 sebességét. Legnagyobb sebességnövekedés az iPhone 4S esetében tapasztaltuk, ahol az iOS8 szó szoros értelmében megfolytotta a telefont és nem volt szinte semmi gördülékeny. Bár mondjuk ez várható is volt idővel, hiszen a 4S sem egy mai készülék és már megélt egy pár verziólépést is. Azonban a legnagyobb és legjobb döntés volt az Apple-től, hogy optimalizálták a 4S-re is az iOS9-et. Körülbelül egy 35-40%-os sebességnövekedést tapasztaltunk, ami barátok között is elég nagy. iPhone 6 esetében is történt némi sebességnövekedés, bár ebben esetben kevés applikációt sikerült tesztelnem, mert a Social-os appok nem teljesen függnek az OS verziótól.

A kamerák fókuszálásának ideje viszont nem változott sokat, így egy 4S esetében a Kamera nem lett gyorsabb. Ezek a dolgok szoftveresen nem módosíthatóak úgy, hogy a felhasználó észre is vegye a különbséget. Viszont kaptunk egy kis finomságot a Kamerába, ugyanis a kép készítésekor tudunk különböző layereket használni, így színesebbé- vagy éppen színtelenné is varázsolhatjuk a kameraképet, így csak egy koppintásba kerül, hogy a kameránk más layerrel készítsen fényképet, ezzel kibújva a későbbi szerkesztés alól. Ezen kívül az eddig elkészített fotók is más animációval jönnek elő, így nem kell megvárni amíg a telefon megnyitja a Fotókat, majd átlapoz oda, hanem egyszerűen egy animáció segítségével át is kapcsol.

Időközben amíg a teszt készült, megjelent a 9.0.1 ami némi javítást hozott a felhasználóknak, de aki csak hétköznapi telefonálás-üzenetezésre használja, nem fog észrevenni nagy változást.

Összegyűjtöttünk egy pár hasznos funkciót, mind iPad és mind iPhone felhasználóknak amik segíthetik a mindennapjaikat- vagy akár a munkájukat is. Ezt, hogy ne kelljen hosszasan olvasgatni, így egy olyan videót próbáltunk keresni, amiben minden hasznos feature benne van. A videóban jól látható, hogy milyen koppintással-simogatással és egyéb dologgal lehet elérni a funkciókat.


Forrás: videó: iDB