Hely felszabadítása a rendszerlemezen

0
5206

Ürítsük a Kukát

A legegyszerűbb dolog, ami nagyon fontos. A fájlok törlése után azokat a rendszer ideiglenesen a Kukába (Trash-be) helyezi át és nem törli le egyből a gépbe épített adattárolóról. A Kuka ürítésével azonnal törlődnek a fájlok a gépről és a helyük is felszabadul. Használattól függően ajánlott havonta (vagy hetente) a Kuka biztonságos ürítése. Ehhez a Finder > Secure Empty Trash parancsot használjuk, mivel ilyenkor a számunkra láthatatlan rendszerfájlok is eltávolításra kerülnek a fém dobozból.

Fontos, hogy a Kukában a felesleges fájlok kerüljenek, ne használjuk “univerzális tárolóként”. Részletes leírás a biztonságos kukaürítésről

Archiváljuk adatainkat

Előfordulhat az is, hogy a gépen tárolt adatok egy részére csak egy adott munka elvégzéséhez volt szükségünk és már nem használjuk őket, de törölni nem szeretnénk őket. Ilyenkor jön az archiválás, ami történhet CD/DVD lemezre, külső merevlemezre, nagyobb kapacitású memóriakártyára stb.

A CD/DVD lemezre archiválásnak több módja is van, de a legegyszerűbb a Mac OS X íróprogramjának használata, mivel az alapból benne van a rendszerben (felesleges plusz programokat telepíteni a gépre, hisz épp a helyfelszabadításról cikkezem).

Gyűjtsük össze egy mappába az archiválni kívánt állományokat, könyvtárakat. Ha végeztünk nyissuk meg a mappát és válasszuk ki az összes állományt, könyvtárat, majd valamelyikre kattintsunk a jobb egér gombbal. A felugró helyi menüből válasszuk a “Burn x item to Disc …” parancsot. A többiről a rendszer gondoskodik.

Amikor elkészült a lemez érdemes visszatenni a lemezt a gépbe, mert előfordulhat, hogy hibás a lemez, vagy az írónk elkezdett hibákat véteni. Ha sikeresen beolvasta a gép a lemezt akkor minden rendben, töröljük a mappát, majd ürítsük a Kukát.

Mappák és fájlok tömörítése

A ritkán használt fájlok és mappák tömörítésével helyet takaríthatunk meg. Jelöljük ki a tömöríteni kívánt állományokat, könyvtárakat, majd valamelyik ikonjára jobb gombbal kattintva az ismerős helyi menü jelenik meg, amiből a “Compress x Items” parancsot kell kiválasztani. A kijelölt adatok mappájába a rendszer létrehozza az “Archive.zip” tömörített állományt, amit érdemes átnevezni a későbbi keresés, kategorizálás megkönnyítése érdekében. Ne feledjük el törölni a betömörített fájlok eredetijét!

Monolingual

Az ingyenes alkalmazás segítségével a Mac OS X nem kívánatos nyelvi csomagjai távolíthatóak el a rendszerből, amivel több száz megabájt hely szabadítható fel. Az alkalmazás használata egyszerű, így nem mélyedek bele.

Arra figyeljünk, hogy az angol nyelvet ne töröljük, mert a programok nagy része ezt a nyelvet használja. Érdemes a különféle afrikai, a közel- és távol-keleti nyelveket eltávolítani.

Nem használt programok eltávolítása

Ez a tanács szintén nem igényel különösebb magyarázatot. Amely programokat ritkán (vagy egyáltalán nem) használjuk töröljük le a gépről. A programok törléséhez az ingyenes AppCleaner használata javasolt, mivel a programok hajlamosak különféle mappákba elhelyezni a beállításokat tartalmazó fájlokat.

Programcsomagok telepítése figyelmesen

Ha birtokában vagyunk, az Adobe, MS Office, vagy más komolyabb program csomagnak, akkor a telepítés elején érdemes figyelni, ugyanis koránt sem biztos, hogy a csomag minden összetevőjére szükségünk van. Az egyedi (custom) telepítéssel rengeteg helyet takaríthatunk meg. Ha esetleg valamelyik programra mégis szükségünk lenne, akkor utólag még mindig telepíthetjük.

Mac OS X cache és naplózás

Az ingyenes Onyx vagy a fizetős Coctail alkalmazással mindkét művelet néhány kattintással elvégezhető. A Coctail programban a File – Caches fülön található a számunkra érdekes rész. Figyeljünk rá, hogy az User, System és Internet bejegyzéseknél legyen pipa. A Clear gombra kattintva törlődik a cache, ilyenkor a gép újraindítása szükséges.

A Files – Logs fülre átkattintva a Delete gombbal a naplófájlokat is törölhetjük. E két műveletet havonta egyszer érdemes elvégezni, de ajánlott a heti rendszerességgel használni.

Az ingyenes Onyx alkalmazás Takarítás fülének segítségével a törölhetőek a naplófájlok és bizonyos cache tartalmakat is eltávolíthatunk a agyarul is tudó programmal.

A CleanApp alkalmazás fizetős ugyan, de képes eltávolítani a felesleges nyelvi fájlokat, tisztítani a cache-t, törölni a naplófájlokat, valamint a programok korrekt eltávolítására is alkalmas.