Apple TV-t a népnek

0
3065

 

A szerény véleményem az, hogy nem való mindenkinek. Na nem azért, mert bonyolult lenne a használata, egyszerűen az emberek többsége nem tudja kihasználni. Akik nézegetik, forgatják a kis dobozkát vásárlás előtt, csak azt látják, hogy ezzel az eszközzel FullHD filmeket nézhetünk, az igazi ereje viszont – főleg Magyarországon – nem ez, hanem a streaming szolgáltatás, amit kínálhat, ha a TV-dre kötöd egy HDMI kábellel. A főnökömnek már régóta volt, kölcsön is kértem néhány hétre – hát alig akartam visszaadni. Azt hiszed, nem fogod semmire sem használni, mikor megvan, azt hiszed, nem is igazán használod semmire, pedig de. Leírom, nálam mire szolgált:

Reggel és Este – Amikor felkelek, esetleg hazaérek, a legtöbbször zenét hallgatok, természetesen az Apple TV segítségével. Nálam a TV-re van kötve, akárcsak a hangrendszer, így TV és hangrendszer bekapcs, majd a Mac-ről (vagy az iPhone-ról) elindítom a zenét. Amíg reggelizem, készülődöm, a zene csak szól a háttérben. Indulás előtt pedig nincs más dolgom, mint kikapcsolni a TV-hangszóró párost – az Apple TV pedig majd magától elalszik.

Filmnézés – na ebben is óriási segítség: manapság kinek van kedve vezetékekkel szórakoznia, ha filmet akar nézni a gépén? Bár egyszerű AirPlay tükrözéssel is meg lehetne oldani, hogy a képernyőt klónozom a TV-re, ez nem jár megfelelő képminőséggel – prezentációhoz, képnézegetéshez tökéletes. Viszont van egy apró program, BEAMER a neve. Ezzel annyi a dolgunk, hogy megnyitjuk, a lejátszani kívánt filmet behúzzuk az ablakba, a program megkeresi az Apple TV-t és már játssza is a filmet. Tökéletes kép és hangminőséggel. Le sem merem írni, mennyi időt töltöttem a megfelelő program megkeresésével…

Ne rettentsen el az ár: ezek mellett még nagyon sok dologra jó az eszköz: filmeket kölcsönözhetsz, a Youtube és Vimeo mellett jópár csatornát is nézhetsz. Apropó, Youtube: iPhone és iPad készülékről a hivatalos Youtube app-ban van egy opció, amellyel az éppen nézett videót kiküldheted a TV-re – bizonyára ezt is használni fogjátok.

Még egy dolog: mostanában pletykálják, hogy megújul az Apple TV, és összegyúrják az Airport Express-el. A részemről támogatom az ötletet, már csak az árára leszek kíváncsi. Bár bennem egyből felmerült, hogy hogy oldanám meg, hogy egy helyre le tudjam tenni, ugyanis a netkapcsolatom miatt a szoba egyik végében kellene tartanom, a TV pedig épp a másik végében van – úgyhogy vagy a net, vagy a HDMI kábelből kellene vagy 3-4méternyi…

Apple TV-t az iSamurai-ban 29.990Ft-ért kapsz. A napokban sajnos pont elfogyott, de újra érkezni fog.