AirPlay a gyakorlatban – avagy mire jó az Apple TV?

0
3430

Nos, az első esetben nincs sok választásunk, az Apple Tv-t elindítva még mindig csak néhány filmet érünk el anyanyelvünkön – annak ellenére, hogy már jóideje elindult itthon a szolgáltatás. Persze, rendkívül sokan tudnak már angolul, de a legtöbb felhasználó inkább a magyar nyelvet részesíti előnyben, ha már filmnézésre adja fejét. Tehát a tartalom egyelőre kevés, bár a Vimeo, Youtube, stb. támogatás jól jöhet alkalomadtán.

De minek, ha egyszer van iPhone-od, vagy Mac-ed? Ugyanis az Apple Tv felhasználási területe ezekkel a gépekkel, eszközökkel igazán tág. Használjunk akár iPhone-t, akár Mac-et, egy gombnyomással kiküldhetjük képernyőnket a Tv-re (Mac-eknél a képernyő tükrözéséhez minimum i5 processzorral rendelkező gép szükséges). Ez esetben nem csak a kép, a hang is továbbításra kerül (vagy csak utóbbi, ha így kívánjuk), így igazi szórakoztatóközponttá alakul az Apple Tv. A Youtube-ot, vagy akár kedvenc oldalunkat, blogunkat böngészve az ottani, beágyazott videókat egy kattintással küldhetjük ki a tévénkre – ennél kényelmesebb megoldást aligha lehet elképzelni.

Vegyük először a zenelejátszást. Az Apple Tv rendelkezik digitális bementettel is, így ha komoly házimozirendszerrel vagyunk felszerelve, kiélvezhetjük minden erejét. Képzeljük csak el, nincs is annál egyszerűbb dolog, minthogy munkából hazaérve csak elő kell vennünk az iPhone-unkat, majd kedvenc zenénket elindítva az az egész otthonunkat betölti. Mindehhez csak a kis AirPlay ikont kell keresni, majd aktiválni a vezérlőgomboknál.

Mint említettük, módunkban áll teljes képernyőnket is megjeleníteni a tévén. OS X-et használva ezt úgy érjük el a legegyszerűbben, ha a felső menüsoron megjelenő Airplay ikonra kattintunk, majd bekapcsoljuk a szolgáltatást. Néhány beállítás, finomhangolás elvégezhető a Beállításokra kattintva, de ne gondoljunk nagy kavalkádra – ez amúgy sem jellemző az Apple-re. Ha már kitoltuk a képet a tévére, minden megjelenik, ami a monitorunkon – indulhat is a filmnézés, zenehallgatás, prezentáció, vagy akár a képnézegetés.

iOS eszközökön sem bonyolult a művelet: szimplán hívjuk elő alulról a gyorsmenüt, majd kattintsunk az AirPlay ikonra (iOS 6 esetén: kétszer rá kell nyomni a Home gombra, hogy előjöjjön az alkalmazások bezárásához használt kis sáv, majd pedig jobbra el kell tolni. Ott bökjünk az AirPlay ikonra, és máris vizslathatjuk a tévénk) – az iPhone vagy iPad képernyője már ott figyel a nagyobb megjelenítőn.

Térjünk át a gyakorlatban történő alkalmazhatóságára – vagyis hogy megfelel-e ténylegesen filmnézésre, zenehallgatásra? Ez utóbbival nem lesz sok gondunk: teszi a dolgát, bár néha-néha hajlamos megszakadni az adatátvitel, mely 1-1 másodperces zenekimaradással jár. Elég kellemetlen, és illúzióromboló tud lenni, le kell szögezni. Érdemes egyébként Mac esetén az egész képernyőt tükrözni, majd úgy zenét hallgatni – a számok indítása, váltása így érezhetően gyorsabb.

A filmeknél más a helyzet. Elég a kedvenc lejátszónkkal elindítani a kiszemelt filmet, majd pedig teljes képernyőre váltani, hogy élvezhessük minden képkockáját. Szemfülesek azonban észrevehetik, hogy a mozgás, egyúttal a képtovábbítás nem olyan folyamatos, mintha a filmet ténylegesen a Mac-en néznénk. Élvezhető, nincs hangcsúszás, csak hát mégsem olyan a minőség, mint amilyet megszokhattunk, mint amilyenre vágynánk. Próbálkoztam több alternatív programmal is ennek kiküszöbölésére, többek között az AirParrot-tal és a Beamer-rel – ez utóbbi bizonyult ténylegesen használhatónak, sajnálatos, hogy csak próbaverzió érhető el belőle, és a funkciókkal sincs igazán eleresztve. Ide tartozik, hogy nem szükséges éppen OS X-et futtató géppel rendelkeznünk – Windows-ról is kihasználható az Apple Tv, ehhez szintén az AirParrot ajánlott.

A filmnézéssel, zenehallgatással akadhatnak kisebb gondjaink, a prezentációval, képnézegetéssel viszont aligha. Itt nem hibázik az Apple Tv, teszi szépen a dolgát, arra, amire kitalálták, azt ebben az esetben tökéletesen teljesíti. Apropó, a Fotóadatfolyam is tökéletesen működik, és még az eszköz kikapcsolásával sem kell bajlódnunk – ha nem használjuk, magától elaltatja magát.

Az előzőekből kiderült, hogy az Apple Tv igazából tökéletesen használható a mindennapokban. Néhány esetben hibázhat ugyan a rendszer, de összességében egy szerethető eszközt használhat az, aki rááldoz egy kis összeget. Remek, akár a Tv-re, akár az Apple Tv-re kötött hangrendszerrel minden eddiginél gyorsabban indíthatjuk el kedvenc zenéinket, és a filmek tévén való lejátszásához is megfelelő – mérlegelni csak azt kell, hogy megéri-e ezen szolgáltatások megléte azt a 25-30 ezer forint körüli összeget.