A legjobb Terminál parancsok

2
2784

1. iRobot

Minden Mac képes a beszédre. A say parancs után írd be a kimondani kívánt szöveget. Pl.: say hificomp – eredmény: hájfájkom. Sajnos magyarul nem tud, de azért el lehet vele szórakozni.

2. Time Machine backup általad megadott időnként

A Time Machine alapból óránként készít mentést a számítógépen tárolt adatokról. Ez a következő Terminál paranccsal módosítható:

sudo defaults write /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.backupd-auto StartInterval -int 1800

A parancs végén található ‘1800’ a mentések közötti időtartamot jelzi másodpercekben. Tehát a fenti parancsot kiadva félóránként lesz mentés. A két óránkénti backuphoz ezt az értéket tehát 7200-ra kell lecserélni. Jó tudni, hogy a sudo szóval kezdődő parancsok rendszer szintű utasításokat tartalmaznak, aminek első használatakor a rendszer bekéri az adminisztrátor jelszavat, ami legtöbb esetben a felhasználó fiókhoz tartozó jelszóval egyezik meg. Vendégként ezek a parancsok nem adhatók ki a jelszó nélkül.

3. Bejelentkező üdvözlés

A következő sudo parancs segítségével üdvözlő üzenetet helyezhetünk el a bejelentkező ablakon. A parancs:

sudo defaults write /Library/Preferences/com.apple.loginwindow LoginwindowText “Az üzenet.”

Az üzeneted rész helyére beírt szöveg fog megjelenni az bejelentkezéskor. Fontos, hogy az idézőjelek maradjanak meg és lehetőleg ne használjuk speciális karaktereket és pontot. Az üzenet eltávolításához a következő parancsot kell kiadni:

sudo defaults write /Library/Preferences/com.apple.loginwindow LoginwindowText “”

4. Játékok a Terminálban

Az UNIX örökségének hála számos régebbi játék elérhető a Terminál ablakában, legyen szó a videójátékok atyjáról, az Atari első játékáról a Pongról, A népszerű Tetris-ről vagy a Snake-ről. A következő parancs végére a játék nevét kell beilleszteni (pong, tertis, snake, doctor, hanoi).

emacs -q --no-splash -f tetris

Az elérhető játékok listája a

ls /usr/share/emacs/22.1/lisp/play/

paranccsal tekinthető meg.

5. FFView ablak fixálása

Az FFNView egy remek képnézegető program. Képregényeknél előfordul azonban, hogy az egymást követő képek nem azonos felbontásúak, ezért a program automatikusan átméretezi az ablakot a képnek megfelelően. Ez a következő Terminál paranccsal megszüntethető:

defaults write com.feedface.ffview udn_dont_resize_img_win 1

Az ablak mostmár állandó mérettel rendelkezik. Ha az alapállapot jobban tetszett, akkor a fenti parancs módosításával visszaállítható. Az 1 helyett 0-t beírva az alkalmazás újraindítása után érvénybe lép a parancs.

6. Dokk ikonok mérete

AZ extra nagy dokk ikonok eléréséhez engedélyezd a mágnes effektet a System Preferences –  Dock ablakban. A

defaults write com.apple.dock largesize -int 512; killall Dock

parancsot kiadva az ikonok egér mutató hatására 512×512 pixelben fognak díszelegni. Ennél nagyobbat beállítani teljesen értelmetlen. A killall Dock parancs a dokk újrainításáért felelős. Az 512-t 256-ra cserélve 256×256 pixelből fognak állni az ikonok.

7. Vegyes Dokk Mappák

A dokkokon elhelyezkedő Stackok egy különleges megjelenítési módja érhető el a

defaults write com.apple.dock use-new-list-stack -boolean YES; killall Dock

parancs iadásával. A dokk újraindítása után (killall Dock) egy lista és rács nézetet vegyítő megjelenés fogad majd minket a Stacketben. Ha nem tetszene a változás, akkor a YES szót NO-ra cserélve ismételjük meg a parancsot.

8. A web felfedezése

A Safari rengeteg részletet képes megjeleníteni egy adott oldalról. A fejlesztőknek szánt eszközt azonban az átlag felhasználó is igénybe veheti.

defaults write com.apple.Safari WebKitDeveloperExtras -bool true

A Safari újraindítása után a jobb gombos menüben elérhető a Web Inspector. A funkció persze deaktiválható

9. iCal trükk

Mint minden Mac OS X alkalmazás, az iCal is elérhető debug módban a Terminálon keresztül. Az ide való parancs a

defaults write com.apple.iCal IncludeDebugMenu YES

Az új menüpont Debug névvel jelent meg. A letilásához a parancs végén szereplő YES helyett a NO szót kell beilleszteni. AZ iCal újraindítása szükséges a változtatások érvénybe léptetéséhez.

10. Adress Book Debug

Itt az utolsó előtti Debug tipp, ami az Address Book-ot érinti. AZ ide vágó parancs a

defaults write com.apple.addressbook ABShowDebugMenu -bool YES

Hasonló a működése, mint az iCal-nál. A visszavonáshoz a YES szót NO-ra cserélve kell kiadni a parancsot, majd a program újraindítása után érvénybe lép a változás.

11. Safari Debug menü

defaults write com.apple.safari IncludeInternalDebugMenu 1

Az életbe léptetéshez újra kell indítani a Safarit. A tiltáshoz az 1 helyett 0-t érdemes használni.

12. X-Ray könyvtárak QuickLook-ban

Egy mappát kiválasztva a Finderben a Space gommb lenyomásával aktiválható a QuickLook, ami a Leopárd egyik nagy újítása volt. A megszokott mappa kép helyett parancsba adható, hogy a mappa tartalmának előnézete jelenjen meg.

defaults write com.apple.finder QLEnableXRayFolders -boolean YES

A Finder újraindítása (killall Finder) után máris érzékelhető a különbség. Az alap QuickLook visszaállításához használjuk a fenti parancsot, csak a YES helyére NO-t írjunk.

13. Finder kilépés

A Finder Fájl menüjébe felvehető a Quit felirat a

defaults write com.apple.finder QuitMenuItem -bool YES; killall Finder

parancs kiadásával. A YES helyett NO-ra váltva visszaállítható az eredeti állapot.

14. Legutóbb használt elemek

A dokkokon található Stackok közül egy igazán hasznos következik most. A

defaults write com.apple.dock persistent-others -array-add
'{ "tile-data" = { "list-type" = 1; }; "tile-type" = "recents-tile"; }'

parancs kiadása után a dokkon fellelhető gyűjtők akár a legutóbb megnyitott programok, vagy dokumentumok listázására is képesek. A hatás érvénybe léptetéséhez újra kell indítani a dokkot

killall Dock

A jobb egérgomb használatával testreszabható a kedvenc stack-unk. Az eltávolításához egyszerűen csak húzzuk le a dokkról.

15. Exposé dokk

Snow Leopárd alatt a dokkal is előcsalogatható az Exposé ablak. Azonban a régi megszokott Leopárdban egy dokkikonon kattintva nem az Exposé jelent meg, hanem egy helyimenü. Hogy ez Snow Leopard alatt is így legyen, a következő parancsot kell kiadni:

defaults write com.apple.dock show-expose-menus -boolean NO; killall Dock

A NO szót YES-re cserélve visszavonható a változtatás a parancs újra kiadásával.

16. Grid nézet

Ha megnyitsz egy stackot, akkor az kurzor mozgató billentyűkkel navigálhatsz az ablakon belül. Ilyenkor egy négyzet segít a tájékozódásban. Az egérrel való navigáláskor viszont nem jelenik meg ez a kis négyzet. Hogy előcsalogasd a következő Terminál parancsot kell ismerned:

defaults write com.apple.dock mouse-over-hilite-stack -boolean YES; killall Dock

Mostmár az egér mutató alatt is látható a kis négyzet. Az eltávolításához add ki a fenti parancsot úgy, hogy a YES szót NO-ra cseréled.

17. Egyszerűbb dokk

A 3D csillogó dokk helyett lehetőség van a Tigrisből ismerős dokk használatára. A megfelelő Terminál parancs a következő:

defaults write com.apple.dock no-glass -boolean YES; killall Dock

Ha jobban tetszett a 3D dokk, akkor a YES szót NO-ra cserélve ismét add ki a parancsot.

18 Zenék keresése

Az iTunes mappában a kijelölt zene mellett található egy kör, benne egy kis nyíllal. Erre kattintva hasonló dalokat keres a program az iTunes Store-ban. A következő paranccsal azonnal keresni kezd a program:

defaults write com.apple.iTunes invertStoreLinks -bool YES

AZ iTunes újraindítása után életbe lép a változtatás. Az alapállapot eléréséhez a YES szót NO-ra cserélve kell kiadni ugyanezt a parancsot.

19. Widget az Íróasztalon

A Dashboardról bármelyik widget az asztalra mozgatható. Ehez a parancs kiadása után nyissuk meg a Dashboard-ot, tartsd lenyomva a kiszemelt widgeten a bal egér gombot, majd nyomd meg az F12 gombot, hogy visszatérj az Írósztalra.

defaults write com.apple.dashboard devmode YES

A parancs érvénybe lépéséhez muszáj kijelentkezni, majd vissza. Az alapállapot visszaállításához a YES szót NO-ra kell cserélni, majd ismét egy ki -és bejelentkezést kell végrehajtani.

Ajánlott az ingyenes Afloat program beszerzése.

20. Kiterjesztett mentés nézet

A Mentés ablakban megadható a fájl neve, helye és formátuma. A cím mellett azonban található egy négyzet, benne egy háromszöggel. Erre kattintva egy teljesebb mentés ablak válik elérhetővé. Ha szeretnéd, hogy mindig ez az ablak fogadjon add ki a következő parancsot:

defaults write -g NSNavPanelExpandedStateForSaveMode -bool TRUE

A TRUE helyett FALSE szóval kiadva a parancsot visszaáll az eredeti állapot.

21. Gyorsabb képernyő megosztás

A MobileME Screen Sharing funkciója jó, de az internet sebességétől függ a gyorsasága. A képek minőségének a csökkentésével növelhető a sebesség. Ehez a következő Terminál parancs szükséges:

defaults write com.apple.ScreenSharing controlObserveQuality 1

Ezzel a lehető legalacsonyabb minőségű képeket fogod majd látni fekete fehérben. A parancs végén szereplő 1 helyettesíthető 2-től 5-ig. A 2 esetén fekete fehér képeket kapol, 3 megadásával 256 színben pompáznak a képek, 4 esetén 16 bitesek lesznek, az 5 pedig visszaállíítja az eredeti színeket, állapotot.

22. Screenshot nevei

OS X alatt a képernyőfotók nevei “Screen shot”-tal kezdődnek, majd utánna következik a dátum és az idő. A

defaults write com.apple.screencapture name “Bármi amit akarsz”; killall SystemUIServer

paranccsal a Bármi amit akarsz szöveg kerül a dátum elé – a Screen shot helyett.

23. Rejtett fájlok

A rejtett fájlok megjelenítésére a következő parancs szolgál:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE; killall Finder

Érdemes tudni, hogy a rejtett fájlok nagy része a rendszer működéséhez szükséges állományok, amiknek sérülése (eltávolítása) kihatással lehet a rendszer működésére. Az alapállapot eléréséhez a parancsban szereplő TRUE szót FALSE-re kell cserélni.

24. Star Wars

A Star Wars első részét nézhetjük meg különféle karakterekből formált alakokkal.

telnet towel.blinkenlights.nl

Megtekintéséhez internet kapcsolat szükséges!