100.000 Ft-om van, mit vegyek?

0
2412

Viszonylag sok pénznek számít a 100.000Ft, mégis egy Apple termékre könnyű elkölteni. A következő pár sorban végignézzük, mely termékeket kaphatod meg, melyiket tudom ajánlani, és melyiket kerüljétek el. Az iPhone-os részhez jól jön majd egy korábbi cikk, melyben hasznos tanácsokat találsz, ha iPhone-t vásárolsz.

MacBook
Gondolom nem árulok el nagy titkot, ha azt írom, 100.000Ft-ból nem igazán kapsz jó Mac-et. 100.000-ért a legrégebbi gépek közül tudunk csak válogatni, esetleg a legelső generációs Air-ek jönnek szóba. Ilyen-olyan hibával rendelkező gépek persze becsúsznak a keret alá, de ezeket nem ajánlanám – nem biztos, hogy csak annyi lesz a gondja, amennyit az eladó mond. A keretbe a régebbi, 2009 előtt fehér (még nem Unibody) és fekete Mac-ek férnek be. Ezek sajnos már régiek, de ha beleakadsz egy olyan példányba, melyet megbecsültek, nyugodtan megvehető, azonban a legfrissebb rendszert sajnos már nem fogják támogatni, nem olyan gyorsak és a képernyőjük sem ad olyan szép képet, mint amilyenre vágynál.

MacBook Pro-kat is kifoghatsz ennyiért, az Unibody széria előtti gépekkel viszont óvatosan, akad azért velük gond, és az akkumulátoruk sem szokott fényes állapotban lenni, nem beszélve a külsejükről. 100.000Ft alatt a titkos favoritom talán az Unibody széria előtti, de már az nVidia 9400M videókártyával szerelt fehér MacBook lenne (early 2009 modell).

iPad
Ha nem ragaszkodunk a legújabb, legvékonyabb, leggyorsabb modellhez, tehát az iPad Air-hez, akkor 100.000Ft-ból már remek is iPad-ünk lehet. Akár iPad 4-et is kapsz ennyiért, 32GB-osat is láttam már 100.000 körül, a Cellular (vagyis a SIM kártyát fogadni képes) modellek jellemzően még 100.000Ft felett lesznek. iPad 2-t én már nem vennék (esetleg nagyon alacsony áron), a Retina kijelző azért eléggé vonzó. Az iPad 3 és iPad 4 között sincs nagy különbség, válasszátok inkább az újabbat, kevésbé melegszik, gyorsabban tölt, és úgy általában véve is gyorsabb.

Az iPad mini-ből sajnos csak az előző modellt tudjátok ennyiért megvenni. Azért írtam, hogy sajnos, mert az új Retina kijelzős iPad mini valami eszméletlen jó gép lett. Nagyon gyors, még mindig irtó könnyű, és a kijelzője is fantasztikus. Kanyarodjunk vissza: iPad mini-t jelenleg úgy 60.000Ft-tól kaphatsz, 16GB-os Wifi modellt. Nagyon jó vétel, ha ennél kevesebb egy hibátlan modell, ne habozzatok, nagyszerű társatok lesz. Ha sokat hordozod, mindenképp a mini kell neked, ha viszont csak otthon használod, kevésbé cipeled, akkor az iPad 4 lesz a nyerő. Nekem a 16GB bőven elég volt mindenre, nem tároltam rajta filmeket, csak néhány albumot, képeket, alkalmazásokat.

iPhone
Az előző cikkben is említettem, hogy lehetőleg garanciával rendelkező készüléket válasszatok. iPhone 4-gyel és iPhone 4s-sel is lehet gondotok, ha nem egy megfelelő példányt fogtok ki. Garanciális iPhone 4-et bőven kapsz a keretből, viszont jellemzően csak 8GB-os modellt. Szűkös lehet, de jó választás, maximum többször kötöd majd rá a gépre az adatok levétele miatt. iPhone 4s-es is akad ennyiért, 16GB-os, még garanciális modellek úgy 80.000Ft-tól érhetőek el. Remek választás, jól fut az iOS 7 is rajtuk, strapabíró készülék, ráadásul nem egy vagyon a szervizeltetése sem. Néhány iPhone 5 is becsússzan a keret alá, vagy egy kicsivel felette megvehető. Nincs velük semmiféle gond, néha a bekapcsoló gomb romlik el, de javítható (garanciában pedig javítják is, pontosabban cserélik a telefont). Ha teheted, válaszd az iPhone 5-öt, imádni fogod.